SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPN

fb twitter youtube rss rss
FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
|
A- A A+
|
warna biru warna kuning warna biru
icon warga
icon awam
Home Arrow Media Arrow Media Collection Arrow Photo Arrow Koleksi Media Arrow Galeri Foto Arrow December 2021
604d46e4 887b 40b5 B90e 6b30d5c7fdb9

12 Disemebr 2021 - Dalam meneruskan kehidupan ketika pandemik ini, ramai yang terjejas berikutan kenaikan harga barang terutama golongan yang kurang berkemampuan. Pelbagai inisiatif yang dilaksanakan dalam membantu pihak yang memerlukan untuk mengurangkan beban yang ditanggung.

Program Jom Isi Petrol Percuma bersama Skuad Uniti RT Cares bertempat di Stesen Shell Seri Astana telah dilaksanakan oleh Pejabat Perpaduan Daerah Kuala Muda bersama KRT Bandar Puteri Jaya 4 dengan kerjasama Pusat Khidmat Dun Sidam. Seramai 183 penerima telah menerima sumbangan petrol percuma ini. Penerimaterdiri daripada golongan yang berpendapatan rendah yang terkesan dengan situasi sekarang.

Dalam program ini, turut diadakan penyerahan pamplet dari Jabatan Penerangan Malaysia dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK). Program ini telah dirasmikan oleh Encik Firdaus Mohd Yusoff yang mewakili YB Exco Perpaduan. Turut hadir Pengarah JPNIN Kedah, Encik Rohai Zahar Nedi. Semoga program ini memberi sedikit rmanfaat kepada semua penerima. Terima kasih kepada semua yang terlibat.

 

Picture7

5 Disember 2021 - Program RT Cares, #KitaBersama adalah merupakan inisiatif Kementerian Perpaduan Negara (KPN) bagi memastikan kelangsungan dan kesejahteraan komuniti semasa pandemik Covid-19 melalui pemerkasaan tanggungjawab komuniti Rukun Tetangga.

Program ini berteraskan kepada konsep RT4ALL iaitu RT untuk semua golongan masyarakat tanpa mengira perbezaan latar belakang melalui semangat kebersamaan dengan hashtag #KitaBersama. Program RT Cares adalah selaras dengan Agenda Kerja Komuniti Rukun Tetangga (RT4ALL) di bawah Gerak Kerja Komuniti RT Sejahtera.

Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Daerah Barat Daya dengan kerjasama pihak KRT Desaria Sri Merpati telah menjayakan Program Sumbangan Bakul Makanan atau lebih dikenali dengan RTCares.

Sumbangan bakul makanan ini menyasarkan golongan yang terjejas pendapatan semasa pandemik Covid-19 seperti golongan warga emas dan warga kelainan upaya sebagai tumpuan utama dalam pemberian sumbangan ini.

Sumbangan berbentuk barangan asas keperluan dapur ini disampaikan dengan harapan dapat mengurangkan sedikit sebanyak beban 30 orang penerima yang kurang bernasib baik dalam menempuhi saat getir ini.

 

WhatsApp Image 2021 12 09 At 9.38.39 PM

12 Disember 2021 – Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia telah dirasmikan oleh Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob pada 9 Disember 2021 di Kuala Lumpur Convension Centre (KLCC).

Pameran yang berlangsung selama empat (4) hari ini terbuka kepada orang ramai dengan pematuhan SOP yang telah ditetapkan bermula 9 hingga 12 Disember 2021.

Kementerian Perpaduan Negara turut mengambil bahagian dalam menyediakan reruai bagi menyampaikan maklumat berkaitan jentera peraduan, perkhidmatan yang disediakan oleh Kementerian.

Selain dari perkongsian maklumat, Kementerian Perpaduan Negara turut menganjurkan pelbagai aktiviti menarik kepada para pengunjung seperti Roda Perpaduan. Para pengunjung yang berjaya menjawab soalan berpeluang membawa pulang cenderamata yang disediakan.

 

Picture36

4 Disember 2021 - Agenda Kerja Komuniti Rukun Tetangga, RT4ALL meliputi Gerak Kerja KRT Sejahtera, Gerak Kerja KRT Selamat, Gerak Kerja KRT Bersih dan Indah dan Gerak Kerja KRT Sihat menjadi rujukan gerak kerja yang lebih kemas dan tersusun kepada kepimpinan Rukun Tetangga.

Agenda Kerja Komuniti Rukun Tetangga yang dihasilkan ini merupakan rangka kerja yang berfokuskan kepada pendekatan berasaskan keberhasilan dalam pelaksanaan program-program untuk kumpulan sasar.

Dengan sokongan dan kerjasama agensi persekutuan dan negeri, maka terhasil inisiatif menyediakan khidmat tusyen percuma kepada pelajar-pelajar SPM di Apartment Megah Villa, Kota Warisan, Sepang.

Pelancaran Inisiatif Tuisyen Percuma serta Perasmian Mural Antidadah Apartment Megah Villa,Kota Warisan Sepang telah disempurnakan oleh Tuan Khairil Azali bin Ibrahim, Pegawai Daerah Sepang dan Tuan Nazir bin Mohamad, Pengarah AADK Negeri Selangor.

Penganjuran majlis telah dijayakan oleh Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Apartment Megah Villa, Kota Warisan dengan kerjasama Pejabat Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional Daerah Sepang dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan Daerah Sepang.

 

D98cc2b0 05e1 46a7 B381 Abc283cfe3d1

3 Disember 2021 – AJK KRT Seri Perigi, Yan, Kedah telah menganjurkan program Uniti Kekal Aktif: Berjalan Kaki Untuk Sihat dalam merealisasikan Agenda Nasional Malaysia Sihat (ANMS) yang dilancarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Aktiviti berjalan kaki merupakan aktiviti kesihatan yang bersesuaian dengan semua lapisan umur. Aktiviti ini juga mudah dilaksanakan dimana-mana kawasan. Lebih menarik lagi apabila aktiviti ini dijalankan secara berkumpulan dan laluan pejalan kaki mempunyai pemandangan yang menarik.

Program ini diadakan bagi memastikan masyarakat KRT Seri Perigi kekal aktif dengan mengamalkan gaya hidup sihat disamping mengeratkan perpaduan antara penduduk.

LATEST UPDATE :
CONTACT US
MINISTRY OF NATIONAL UNITY
Aras 5 - 10, Blok F9, Parcel F,
Lebuh Perdana Timur,
Presint 1, 62000 Putrajaya, MALAYSIA

+603-8091 8000
pro[at]perpaduan[dot]gov[dot]my

TAG CLOUD

Your browser doesn't support canvas.

qr

fbtwitteryoutubeigrss

Voting
Adakah infomasi di dalam Portal KPN memenuhi ekspektasi dan keperluan pelanggan?

Intranet Log In