SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPN

fb twitter youtube rss rss
FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
|
A- A A+
|
warna biru warna kuning warna biru
icon warga
icon awam
BILIK OPERASI2706210410

26 Jun 2021 - YB Menteri Perpaduan Negara, Datuk Halimah Mohamed Sadique menyertai YB Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan, Datuk Zuraida Kamaruddin untuk meninjau team sukarelawan MOVAK yang bertugas di Dewan Muafakat Johor, Taman Adda, Johor Bahru, Johor

Lawatan ini adalah untuk mengenalpastikeperluan tambahan dan penambahbaikan gerak kerja sedia ada. Sukarelawan MOVAK melaluiUnit Panggilan dan Unit Jangkauan Komuniti bertugas membuat panggilan kepadapenerima-penerima vaksin di PPV tersebut.

Kedua-dua YB Menteri turut menerimataklimat daripada Pusat Kesihatan Daerah Johor Bahru mengenai operasi PPV ini. Lawatandiakhiri dengan sidang media oleh kedua-dua YB Menteri bagi memberi lebihpenerangan tentang kerjasama Kementerian Perpaduan Negara dan KementerianPerumahan dan Kerajaan Tempatan di dalam melaksanakan MOVAK dan jugaperancangan seterusnya di negeri-negeri lain.

UNIT BERGERAK2706210324

25 Jun 2021 — Objektif Program Mobilisasi Vaksin Komuniti (MOVAK) di Kampung Orang Asli, Sg Selangi Kota Tinggi, Johor adalah untuk membantu melancarkan pemberian vaksin di dalam Bas Mobilisasi Vaksin kepada komuniti orang asli suku kaum Kanaq.

Suku Kaum Kanaq adalah merupakan satu-satunya kaum orang asli ini di seluruh dunia dan sukarelawan MOVAK dengan kerjasama pegawai-pegawai Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) hari ini telah membantu team “frontliners” memudahkan pemberian vaksin kepada mereka.

YB Menteri Perpaduan Negara, YB Datuk Halimah Mohamed Sadique turut menerima suntikan dos kedua beliau di unit Bas Mobilisasi Vaksin bersama komuniti suku kaum Kanaq ini.

 

PHOTO OP12406210619

19 Jun 2021 — PROGRAM MOBILISASI VAKSIN KOMUNITI (MOVAK) di bawah Kementerian Perpaduan Negara yang melibatkan tiga unit gerak kerja yang dikendalikan oleh sukarelawan Komuniti Rukun Tetangga (KRT) iaitu Unit Panggilan, Unit Mobilisasi dan Unit Tindakan Komuniti.

MOVAK merupakan inisiatif KPN untuk menyokong Program Imunisasi COVID19 Kebangsaan (PICK) bertujuan untuk meningkatkan jumlah pendaftaran

dan penerimaan vaksin di kalangan rakyat. Fungsi tiga (3) unit gerak kerja di bawah MOVAK ini adalah seperti berikut:

 

Unit Panggilan: membuat panggilan pengesahan dan peringatan kepada penerima vaksin yang telah mendaftar berkenaan tarikh temujanji.
Unit Mobilisasi : menyediakan pengangkutan untuk penerima vaksin COVID-19 mengambil suntikan di PPV.
Unit Tindakan Komuniti : perkhidmatan “outreach” kepada masyarakat setempat

 

LATEST UPDATE :
CONTACT US
MINISTRY OF NATIONAL UNITY
Aras 5 - 10, Blok F9, Parcel F,
Lebuh Perdana Timur,
Presint 1, 62000 Putrajaya, MALAYSIA

+603-8091 8000
pro[at]perpaduan[dot]gov[dot]my

TAG CLOUD

Your browser doesn't support canvas.

qr

fbtwitteryoutubeigrss

Voting
Adakah infomasi di dalam Portal KPN memenuhi ekspektasi dan keperluan pelanggan?

Intranet Log In