SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPN

fb twitter youtube rss rss
FAQ BM | HUBUNGI| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
|
A- A A+
|
warna biru warna kuning warna biru
icon warga
icon awam
Laman Utama Arrow Media Arrow Koleksi Media Arrow Foto Arrow 2023 Arrow Galeri Foto Arrow foto jan 2024 Arrow Konvensyen Kaligrafi Huichun Nasional Kali Pertama 2024

20 Januari 2024 – YB Datuk Aaron Ago Dagang, Menteri Perpaduan Negara telah merasmikan Konvensyen Kaligrafi Huichun Nasional Kali Pertama 2024.

Penganjuran Konvensyen ini bukan sekadar menyaksikan pencapaian luar biasa dalam seni tulis, tetapi juga mencerminkan komitmen Kementerian Perpaduan Negara (KPN) dalam mempromosikan warisan budaya negara melalui inisiatif yang diperkenalkan iaitu 'Ini Warisan Kita'.
“Seni Kaligrafi Huichun memegang peranan penting sebagai medium yang mencerminkan kepelbagaian budaya unik di Malaysia. Ia bukan sekadar seni tulisan visual, tetapi ekspresi seni yang menggambarkan sejarah, kepelbagaian, dan keindahan Malaysia,” jelas YB Menteri Perpaduan Negara, Datuk Aaron Ago Dagang.
Seni Kaligrafi Huichun berasal daripada perkataan Mandarin "Hui Chun," menjadi warisan budaya yang berharga dengan nilai-nilai estetika dan kebudayaan yang mendalam di Malaysia.
Transformasinya yang diwarnai oleh pelbagai elemen budaya Malaysia menjadikan Kaligrafi Huichun sebagai simbol kepelbagaian budaya negara. Dengan memahami dan mengapresiasi seni ini, ia dapat memupuk kebanggaan terhadap warisan budaya yang kaya dan mampu memperkukuh ikatan kepelbagaian masyarakat di negara ini.
 

TARIKH KEMASKINI :
HUBUNGI KAMI
KEMENTERIAN PERPADUAN NEGARA
Aras 5 - 10, Blok F9, Parcel F,
Lebuh Perdana Timur,
Presint 1, 62000 Putrajaya, MALAYSIA

+603-8091 8000
pro[at]perpaduan[dot]gov[dot]my

TAG AWAN

Your browser doesn't support canvas.

qr

fbtwitteryoutubeigrss

Undian
Adakah infomasi di dalam Portal KPN memenuhi ekspektasi dan keperluan pelanggan?

Log Masuk Intranet