SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPN

fb twitter youtube rss rss
FAQ BM | HUBUNGI| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
|
A- A A+
|
warna biru warna kuning warna biru
icon warga
icon awam
Laman Utama Arrow Media Arrow Koleksi Media Arrow Foto Arrow 2023 Arrow Galeri Foto Arrow foto mac 2024 Arrow Bicara Bahasa Kolokial: Melestarikan Keberdayaan Bahasa Komuniti ‘Cakno Loghat Kelate’

5 Mac 2024, Kota Bharu, Kelantan - YB Datuk Aaron Ago Dagang, Menteri Perpaduan Negara telah merasmikan Bicara Bahasa Kolokial: Melestarikan Keberdayaan Bahasa Komuniti ‘Cakno Loghat Kelate’ hari ini di Grand Riverview Hotel. Pelaksanaan Program Bicara Bahasa Kolokial di Negeri Kelantan ini merupakan siri yang keenam (ke-6) oleh Kementerian Perpaduan Negara (KPN) melalui Arkib Negara Malaysia (ANM) antara lain bertujuan untuk mengangkat dan memperkasakan bahasa etnik serta mendokumentasikan kepelbagaian bahasa kolokial di Malaysia.

Program ini dilihat sebagai satu inisiatif yang sejajar dengan matlamat yang digariskan oleh KPN dalam memperkukuh perpaduan melalui kepelbagaian budaya dan bahasa. Mengangkat tema ‘Cakno Loghat Kelate’ yang menekankan kepada dialek masyarakat Kelantan atau lebih popular sebagai ‘kecek Kelate’ adalah satu tema unik yang bermaksud 'mengambil berat dialek Kelantan' dalam memperkasa bahasa etnik.

TARIKH KEMASKINI :
HUBUNGI KAMI
KEMENTERIAN PERPADUAN NEGARA
Aras 5 - 10, Blok F9, Parcel F,
Lebuh Perdana Timur,
Presint 1, 62000 Putrajaya, MALAYSIA

+603-8091 8000
pro[at]perpaduan[dot]gov[dot]my

TAG AWAN

Your browser doesn't support canvas.

qr

fbtwitteryoutubeigrss

Undian
Adakah infomasi di dalam Portal KPN memenuhi ekspektasi dan keperluan pelanggan?

Log Masuk Intranet