SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPN

fb twitter youtube rss rss
FAQ BM | HUBUNGI| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
|
A- A A+
|
warna biru warna kuning warna biru
icon warga
icon awam
Laman Utama Arrow Media Arrow Koleksi Media Arrow Foto Arrow 2023 Arrow Galeri Foto Arrow foto mei 2024 Arrow Festival Hari Muzium Antarabangsa Peringkat Kebangsaan 2024

22 Mei 2024, Pulau Pinang - Festival Hari Muzium Antarabangsa Peringkat Kebangsaan 2024 telah berlangsung dengan jayanya di Pulau Pinang dari 13 hingga 22 Mei 2024. Acara berprestij ini menampilkan 38 penyertaan, yang terdiri daripada 13 muzium persekutuan/ negeri, 21 muzium institusi, dan 4 muzium antarabangsa.

Mengangkat tema "Muzium untuk Pendidikan dan Penyelidikan", ia adalahselaras dengan fungsi muzium yang ditetapkan oleh International Council of Museum (ICOM). Muzium di Malaysia memainkan peranan penting dalam mengekalkan dan melindungi warisan sejarah dan budaya negara, serta memperkuat jati diri rakyat.

Kementerian Perpaduan Negara, melalui Jabatan Muzium Malaysia terus mengutamakan agenda integrasi kaum melalui institusi muzium. Muzium sebagai 'guardian of heritage', yang memainkan peranan penting dalam membentuk identiti dan perpaduan masyarakat di Malaysia. Sebanyak 11 program Citra Nusa telah dirancang pelaksanaannya di seluruh negara pada tahun ini, termasuk Festival Hari Muzium Antarabangsa yang bertujuan memperkukuh kesedaran terhadap khazanah warisan negara dalam kalangan generasi muda.

Negeri Kedah Darul Aman bakal menjadi tuan rumah Sambutan Hari Muzium Antarabangsa Peringkat Kebangsaan bagi Tahun 2025.

TARIKH KEMASKINI :
HUBUNGI KAMI
KEMENTERIAN PERPADUAN NEGARA
Aras 5 - 10, Blok F9, Parcel F,
Lebuh Perdana Timur,
Presint 1, 62000 Putrajaya, MALAYSIA

+603-8091 8000
pro[at]perpaduan[dot]gov[dot]my

TAG AWAN

Your browser doesn't support canvas.

qr

fbtwitteryoutubeigrss

Undian
Adakah infomasi di dalam Portal KPN memenuhi ekspektasi dan keperluan pelanggan?

Log Masuk Intranet